Žvalgybos kontrolierius pristatė metinį vertinimą ir ataskaitą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui

Žvalgybos kontrolierius dr. Nortautas Statkus šiandien Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui , atsakingam už žvalgybos institucijų parlamentinę kontrolę, pateikė Žvalgybos kontrolieriaus metinį žvalgybos institucijų veiklos teisėtumo ir atitikties žmogaus teisių ir laisvių reikalavimams vertinimą bei Žvalgybos kontrolierių įstaigos ataskaitą už 2023 metų veiklą.

NSGK buvo pristatyti žvalgybos institucijų veiklos aspektai, kurie nustatyti vykdant žvalgybos kontrolierių veiklą.

Komitetui pateikti pastebėjimai susiję su VSD veiklos patikrinimo, atlikto pagal Seimo laikinosios tyrimo komisijos suformuluotus klausimus, rezultatais.

Buvo atkreiptas Komiteto dėmesys, kad žvalgybos institucijų veiklos efektyvios priežiūros prielaida – visapusiška nuolatinė prieiga prie visų tokiai priežiūrai reikalingų duomenų ir dokumentų.

Žvalgybos kontrolieriams numatytų uždavinių efektyviam atlikimui, jie turi gauti visus reikiamus duomenis, kad būtų tinkamai įvertintas žvalgybos informacijos rinkimo būdų ir priemonių, galimai ribojančių žmogaus teises ir laisves, panaudojimo teisėtumas, pagrįstumas ir būtinumas.

Siekiant stiprinti ir plėsti žvalgybos kontrolierių įgaliojimus einamosios kontrolės srityje Žvalgybos kontrolierių įstaiga teiks Seimui konkrečius pasiūlymus dėl žvalgybos kontrolierių įgaliojimų tikslinimo ir išplėtimo.

Su pirmuoju Metiniu žmogaus teisių padėties žvalgybos institucijose vertinimu ir Žvalgybos kontrolierių įstaigos 2023 m. veiklos ataskaita, galima susipažinti Įstaigos interneto svetainėje.

Taip pat kviečiame aktualią Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaigos informaciją sekti „Facebook“ socialiniame tinkle.

Ankstesnis ŽVALGYBOS KONTROLIERIUS SEIMO LAIKINAJAI TYRIMO KOMISIJAI PATEIKĖ ATSAKYMUS Į VISUS JOS KLAUSIMUS
Adresas

Gedimino pr. 53, 01109 Vilnius

Darbo laikas:
Pirmadienis – Ketvirtadienis 8.00-16.45
Penktadienis 8.00 – 15.45

Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga | 2024

LR Žvalgybos kontrolierių įstaiga