2024 m. gegužės 11 d. Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga mini pirmąsias įsteigimo metines.

Nors Žvalgybos kontrolierių įstaiga buvo įsteigta Žvalgybos kontrolierių įstatymu dar 2021 metų pabaigoje, tačiau faktiniai Įstaigos kūrimo darbai prasidėjo 2023 m. balandžio 6 d., kuomet Lietuvos Respublikos Seimas dr. Nortautą Statkų paskyrė pirmuoju Žvalgybos kontrolieriumi ir Įstaigos vadovu, o 2023 m. gegužės 11 d. buvo oficialiai įregistruota Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga. 

Pirmieji Įstaigos veiklos metai – Iššūkių metai. Įstaigai Žvalgybos kontrolierių įstatymu suteiktos kompetencijos žvalgybos institucijų išorinės priežiūros srityje reikalauja atitinkamo personalo patikimumo, įslaptintos informacijos apsaugos, darbui su įslaptinta informacija pritaikytų patalpų užtikrinimo. Būtent šie darbai Įstaigai siekiant paslapčių subjekto statuso buvo prioritetiniai. 

Žvalgybos kontrolierius iki šiol išnagrinėjo 16 pareiškėjų skundų, pradėjo 4 patikrinimus žvalgybos institucijoje, kurių metu buvo detaliai susipažinta su žvalgybos institucijų vidaus kontrolės sistema, asmenų tikrinimo tvarka, NSGK 2020 m. sprendimo rekomendacijų įgyvendinimu.  

Žvalgybos kontrolierių įstaiga aktyviai veikė ir teisėkūros srityje – reglamentuojant Įstaigos veiklos administravimą, siekiant paslapčių subjekto statuso bei prisijungimo prie Vyriausybinio plačiajuosčio šifruoto duomenų ir balso perdavimo tinklo priėmė 58 vidaus teisės aktus.  

Siekiant tobulinti Žvalgybos institucijų veiklos reglamentavimą, 2023 m. Žvalgybos kontrolierių įstaiga parengė ir pateikė Seimui 3 pasiūlymus dėl Žvalgybos įstatymo, Kriminalinės žvalgybos įstatymo ir Žvalgybos kontrolierių įstatymo tobulinimo. Pasiūlymai pateikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui ir Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijai dėl Žvalgybos įstatymo 5, 11, 12, 16 ir 24 str. pakeitimo, Žvalgybos kontrolierių įstatymo 26 ir 28 str. pakeitimo ir Kriminalinės žvalgybos įstatymo 22 str. pakeitimo. 

Pirmaisiais Įstaigos metais buvo aktyviai bendradarbiaujama su kitomis valstybės institucijomis – Žvalgybos kontrolierių įstaigos atstovai susitiko su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos, Teisės ir teisėtvarkos, Žmogaus teisių komitetais, Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija, Lietuvos Respublikos prezidentūra, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija, Lietuvos Respublikos valstybės kontrole, Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierių įstaiga, Valstybine duomenų apsaugos inspekcija, Lietuvos Respublikos generaline prokuratūra, Vilniaus apygardos teismu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos Nacionaliniu krizių valdymo centru, taip pat su kitomis valstybės institucijomis ir įstaigomis dėl žvalgybos institucijų priežiūros klausimų aptarimo. 

Džiugina nemažas užsienio partnerių susidomėjimas naujai įkurta Žvalgybos kontrolierių įstaiga. 2023 m. rugsėjį Lietuvoje lankėsi Suomijos žvalgybos kontrolierius Kimmo Hakonen. Žvalgybos kontrolierius dr. Nortautas Statkus 2023 m. lapkričio 9-10 d.  dalyvavo Europos žvalgybos priežiūros konferencijoje (toliau – EIOC). EIOC yra kasmetinis renginys, į kurį susirenka įvairių Europos šalių žvalgybos priežiūros institucijų atstovai. Dalyvavimas EIOC yra tvirtas ir svarbus žingsnis plėtojant tarptautinį bendradarbiavimą bei apsikeitimą gerosiomis patirtimis. Įstaigos vadovas pristatė Įstaigos veiklą ir sutarė dėl tolimesnių bendradarbiavimo galimybių su kolegomis iš Skandinavijos šalių.  

Dėkojame Seimo kanceliarijai, Vyriausybės kanceliarijai, Seimo kontrolierių įstaigai, Viešojo valdymo agentūrai, Krašto apsaugos ministerijai, Vidaus reikalų ministerijai, Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai, Nacionaliniam krizių valdymo centrui, Vadovybės apsaugos tarnybai, Informacinių technologijų tarnybai prie KAM, Kertiniam valstybės telekomunikacijų centrui už bendradarbiavimą ir pagalbą pirmaisiais Įstaigos veiklos metais! 

Ankstesnis Žvalgybos kontrolierius pristatė metinį vertinimą ir ataskaitą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui
Adresas

Gedimino pr. 53, 01109 Vilnius

Darbo laikas:
Pirmadienis – Ketvirtadienis 8.00-16.45
Penktadienis 8.00 – 15.45

Lietuvos Respublikos žvalgybos kontrolierių įstaiga | 2024

LR Žvalgybos kontrolierių įstaiga